foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Погледајте детаљне информације о сигурању ученика. Линк се налази у главном менију

ОШ "Ослободиоци Београда"

Osnovna škola „Oslobodioci Beograda“ nalazi se u centru Beograda u Ulici Preradovićeva broj 2. Okružena je sportskim terenima, parkom, halom „Pionir“ i srednjim stručnim školama. Dobrom položaju škole doprinose i saobraćajne veze sa prigradskim naseljima. Školska zgrada je okružena parkom na 2500m2 i sportskim terenima na 2000m2.

Park je zasađen pre više od pedeset godina, kada je škola i osnovana. Školsko dvorište, kao urbana oaza detanjstva je omiljeno mesto za okupljanje sadašnjih i bivših učenika. U sredini parka je učionica u prirodi koju učenici i nastavnici koriste, kako za nastavne, tako i za vannastavne aktivnosti.


U neposrednoj blizini škole nalazi se hala „Pionir“, „Dečji kulturni centar“, bazen „Tašmajdan“, biblioteka „Milutin Bojić“ sa kojima škola ima aktivnu saradnju.   
Škola je opremljena savremenim informatičkim i digitalnim kabinetom, poseduje video nadzor, alarmni sistem i fizičko obezbeđenje.

 

ORGANIZACIJA NASTAVE, VANNASTAVNE AKTIVNOSTI


U školi postoje literarna, dramsko-recitatorska, ritmička i likovna sekcija, a od prošle godine i origami za učenike mlađih razreda. Solo pevači, mali i veliki hor i orkestar čine temelj kulturne i javne delatnosti škole.
U mlađim razredima roditeljima je pružena mogućnost izbora između klasične i celodnevne nastave (do 17 časova). Organizovanje nastave produženog boravka, kao novina u radu od drugog polugodišta školske 2011/12. godine, dalo je pozitivne efekte u postignućima učenika uključenih u ovaj oblik nastave.
Od prvog razreda učenici uče engleski jezik, a u petom postoji mogućnost izbora između francuskog ili ruskog jezika. Učenici imaju nastavu plivanja (izabrani sport) na bazenu Tašmajdan.


PROMOCIJA I UGLED ŠKOLE


Promociji škole doprinosi veliki broj priredbi (najmanje 6 tokom školske godine – prijem prvaka, Nova godina, priredbe za buduće predškolce, Školska slava, Dan škole, završne priredbe učenika 4. razreda, dodela diploma i nagrada, ispraćaj osmaka), organizovanje koncerata, predstava, književnih susreta, konkursa, učešće na turnirima, kao i druge  kulturne, javne, sportske i humanitarne aktivnosti.
Ugledu škole, kao jednom od najvažnijih ciljeva razvojnog plana, u najvećoj meri doprinose brojni uspesi na svim nivoima takmičenja (preko 30 osvojenih  prvih mesta i nagrađenih učenika ove školske  godine) iz različitih predmeta, uspesi na konkursima mladih talenata u oblasti dramskog stvaralaštva, muzike i plesa (osvojena prva mesta na takmičenju Mladi talenti Palilule i takmičenju iz oblasti dramskog stvaralaštva u organizaciji Prijatelja dece Beograda). Učenici naše škole angažovani su i u radu Regionalnog centra za talente i Istraživačke stanice Petnica.
Učenici naše škole postižu vrhunske sportske rezultate u plivanju, atletici, odbojci, fudbalu, košarci, šahu, a u prilog tome svedoči nagrada Sportskog saveza Palilule za najuspešniju školu u Trci zadovoljstva na ovogodišnjem Beogradskom maratonu.
Veliki broj učenika učestvuje i ostvaruje zapažene rezultate na takmičenju iz matematike „Misliša“. Učenici se uključuju u uređivanje školskog sajta, aktivni su učeničkim klubovima i organizacijama putem kojih iznose stavove i daju predloge značajne za život i rad škole ( Klub UN, Učenički parlament ).
Svake godine učestvujemo u različitim humanitarnim akcijama – prikupljanje sredstava za decu bez roditeljskog starnja, obolelu decu, prodaja Unicefovih čestitki, pomoć Kraljevu – akcija “Malo, ali od srca“. Pokazali smo se i kao dobri domaćini deci iz Mađarske u okviru manifestacije Radost Evrope, kao što smo uspešni u višegodišnjem učestvovanju u akciji Mala matura – veliko srce.
Škola redovno sarađuje sa Centrom za profesionalnu orijentaciju, a poseduje i plan i program profesionalne orijentacije
Organizuju se redovna testiranja, grupni i individualni razgovori, pomoć u profesionalnom informisanju i izboru buduće škole, tematski roditeljski sastanci.
U cilju podrške i promovisanja dobrih praksi Ministarstvo prosvete i nauke u sradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja izdvojilo je 60 najboljih škola u Srbiji koje su u najvećoj meri doprinele uspehu svojih učenika. Među najboljima se našla i naša škola.
Intenzivirana je i saradnja sa PU „ Mali princ“ kroz razgovore realizovane posete, prisustvovanje priredbama ( Pozdrav proleću, Novogodišnja priredba) i izložbama. To je lepa prilika da se predškolci  upoznaju sa školom kroz igru pesmu i druženje.
Od školske 2011/12. godine ustupljen je deo školskog prostora za realizaciju predškolskog programa.
Jedan od pokazatelja uspešnosti promotivnih aktivnosti škole je  povećan broj učenika prvog razreda (školska 2012/13.) u odnosu na prethodni period.
    Pojačanoj bezbednosti učenika doprinosi pokrivenost škole video nadzorom, saradnja sa OUP Palilula, angažovanje školskog policajca, dobra saradnja policajca i  školskog čuvara, angažovanog prema odluci Saveta roditelja.
U cilju poboljšanja bezbednosti učenika i povećavanja kulture nenasilne komunikacije održan je niz predavanja za učenike 4, 5. i 7. razreda u organizaciji MUP - a i Ministrstva prosvete: „Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih“.

PROJEKTI


Tokom proteklog perioda škola je bila uključena i u projekte: „Nije otpad svaka ambalaža, nauči šta je reciklaža“, „Reciklaža nije blamaža“, „Reci da budućnosti, reci ne drogama.“
Nakon realizacije ekoloških projekata u saradnji sa Hemijskim društvom i  Tehnološko-metalurškim  fakultetom naši učenici su postali vršnjački edukatori. Donaciju za uređenje kabineta za hemiju i pomoćnog kabineta obezbedio je „Henkel“.
Učešćem u projektima škola je bila medijski angažovana, bili smo domaćini predstavnicima Saveta Evrope, Svetske banke, Ministarstva prosvete i lokalne zajednice. Sadržaji iz života i rada škole su bili medijski propraćeni.
U cilju uspešne realizacije projekta „Razvoj funkcionalnog modela primene inkluzivnog obrazovanja“ i razvijanja inkluzivne prakse nastavnici i saradnici škole pohađali su seminare iz oblasti inkluzivnog obrazovanja.
Veliki broj nastavnika prošao je obuku za primenu obrazovnih standarda i analizu njihove ostvarenosti.
Vrednost naše škole je stručni nastavni kadar, energija i ljubav prema pozivu. Među nastavnicima imamo trenere, autore i  koautore udžbenika, recenzente, kao i saradnike u izradi raznih nastavnih sredstava i stručne literature.

 

Ključ uspeha naše škole je – saradnja i kontinuirani timski rad svih članova kolektiva, učenika i roditelja – na svim nivoima, podsticanje senzibiliteta za poštovanje različitosti, osnaživanje samopouzdanja i samostalnosti učenika.

2021 Copyright ОШ Ослободиоци Београда Rights Reserved