foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Погледајте списак уџбеника за све разреде за школску 2020/2021. годину у секцији ИНФО - уџбеници

ОШ "Ослободиоци Београда"

Preuzmite "Vodič za osnovce" - vodič za izbor zanimanja

 

Projekat profesionalna orijentacija na prelazu u srednju školu

    Ove školske godine započeta je realizacija projekta Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu. Učenici, nastavnici, članovi Saveta roditelja i Školskog odbora upoznati su sa Planom implementacije programa PO za školsku 2012/13. koji će biti usvojen kao Aneks Godišnjeg plana rada škole. Svi akteri su upoznati sa petofaznim modelom profesionalne orijentacije - kroz pet koraka do donošenja odluke: samospoznaja, informisanje o zanimanjima, mogućnosti školovanja, realni susreti, odluka o izboru zanimanja.
Školski Tim za profesionalnu orijentaciju čine Snežana Milin, odeljenski strešina sedmog razreda, profesor srpskog jezika i književnosti, Jelena Šipka, pedagog i Sonja Mandić, psiholog – koordinator Tima.
Cilj programa je osposobiti učenike, nakon pređenih koraka i stečenog iskustva (realizovanih radionica), za donošenje promišljene, realne i pravilne odluke o izboru srednje škole.
Programom je predviđeno 19 radionica za učenike 7. i 25 radionica za učenike 8. razreda.
Radionice će se realizovati na časovima odeljenskog starešine, integrisano u okviru predmeta: srpski jezik, likovno, tehničko i informatičko obrazovaenje, kao i u okviru izbornih predmeta informatika i računarstvo i građansko vaspitanje.
Pored članova Tima za PO, radionice će realizovati predmetni nastavnici i odeljenske strešine.
Programom će biti obuhvaćeni svi učenici 8. razreda i odeljenje 7/1.

RADIONICE ZA 7. RAZRED

RADIONICE ZA 8. RAZRED

Plan implementacije programa profesionalne orijentacije

Pogledajte prezentaciju učenika naše škole o Pravno poslovnoj školi koja je predstavljena u okviru zajedničke aktivnosti u osnovnoj školi Starina Novak 31.01.2013.

pogledajte prezentaciju ovde


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U četvrtak 14.3.2013. grupa učenikaiz 7/1,8/1 i 8/3 u okviru realnih susreta obavila je posetu RTSu . Vodič nam je bila voditelj i  novinar u dopisničkoj agenciji,  Dragana Anastasijević, koja nas je upoznala sa organizacijom rada , provela kroz prostorije i objasnila lepote i teskoće novinarskog posla. Učenici su obišli tonski studio, desk- centralnu redakciju informativnog programa, redakciju internet sajta, Jutarnjeg i Beogradskog programa, „srce televizije“- mesto odakle se emituju i gde se primaju svi signali.

Učenici su naučili da su za ovu vrstu posla moguća sledeća zanimanja: reditelji, producenti, kamermani, montažeri, novinari, tehničari, električari, šminkeri, kostimografi, stilisti, garderoberi...Što se tiče škola koje je potrebno završiti da bi se dobilo radno mesto u medijima saznali smo da konkurišu: srednje tehničke škole, Tekstilna, Škola za negu lepote, a kasnije Fakultet dramskih umetnosti, Političkih nauka, Pravni fakultet, Filološki i Filozofski...

Najzanimljiviji momenat je bio uvođenje učenika u glavni studio informativnog programa gde su se učenici bar na trenutak osetili kao „medijske zvezde“.

 

Упознајте Радио-телевизију Србије

Радиодифузна установа Радио-телевизија Србије има задатак да информише, образује и забави, али представља и институцију која има посебну улогу у друштвеном, културном и политичком животу Србије.

Са својих шест програма - четири радијска и два телевизијска - сателитским програмом, разгранатом мрежом дописништава, телетекстом и интернет издањем, музичком продукцијом (народним, забавним, џез, симфонијским оркестром и хоровима и дечијим хором Колибри), продукцијом носача звука (ПГП), издавачком делатношћу, истраживачком службом и документационим центром, РТС је израстао у значајну установу српске културе.

РТС је чланица Европске радиодифузнe уније (EuropeanBroadcastingUnion), која окупља 74 ТВ и радио станице из 56 европских држава.

 


     U  okviru  profesionlane orijentacije organizovana je poseta  Šestoj beogradskoj gimnaziji.  Smeštena u lepom delu Zvezdare, preko puta Zvezdara teatra i Građevinsko-tehničke škole, pored malog parka, nalazi se ovo zdanje gimnazije izgrađeno još 1933. godine . U  vreme izgrađivanja Srbije i Beograda ta Muška gimnazija  je bila jedna od najlepših građevina. Veliki broj  poznatih ličnosti je završio ovu školu: Patrijarh Pavle, Ivan Bekjarev, Danka Novović, Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić,Dejan Cukić... Dejan Cukić je sa djacima i tvorac himne škole čiji refren glasi :“ Mi volimo Šestu, Šesta voli nas...“  
Upoznavanje sa školom su organizovali članovi Učeničkog parlamenta. Oni su i vodili jednočasovni  program koji je bio organizovan kao kratko upoznavanje sa istorijom škole , organizacijom nastave, a sve je bilo prikazano u velikoj i lepoj svečanoj sali. Tu smo saznali o postojanju prirodnog i društvenog smera, predmetima koji se gube/dobijaju , o sekcijama i vannastavnim aktivnostima (hor, dramska, literarna sekcija, školske novine, IT sekcija, UNESCO klub, likovna i ekološka sekcija..). Škola je poznata i po priredbama , učešću na Zvezdarijadi, organizaciji „jezičkog koktela“-mogućnost  besplatnog učenja stranih jezika  čiji su predavači sa Filološkog fakulteta.  Fakultativni su i časovi kineskog jezika. Pored ekskurzija organizuju se i jednodnevni izleti . Da bismo stekli utisak o prostoru škole u sali je bio prikazan i film o skoli koji su snimili ucenici , a koji je dao zanimljivu perspektivu i djacki dozivljaj terena. Potom su nas pojedini ucenici-vodici sproveli kroz školu i pokazali neke kabinete. Kabinet biologije je jedan od najopremljenijih, a nov namestaj i okrecene ucionice kao i prisustvo tehničkih uredjaja ostavljaju pozitivan utisak opremljene škole.  Prazni i ne bas oplemenjeni hodnici više podsećaju na visokoškolske ustanove, a dvorište iako je betonsko i ogradjeno školom ima lep pogled na Zvezdaru.
Stiče se utisak iz komentara učenika da je škola zahtevna, doduše kao i svaka gimnazija, ali da se dobrom organizacijom sve može postići. Nastavno osoblje ima razumevanja za učenike koji se bave i drugim aktivnostima, pre svega profesionalno,  i izlaze u susret učenicima što se tiče odsustvovanja, pravdanja časova i sl. Dobra stvar u vezi sa školom je i što u okolini ima veliki izbor i pekara i prodavnica slatkiša, sendvičara, tako da djaci sigurno nikad neće biti gladni- komentarišu djaci domaćini i završavaju priču o svojoj školi u veselom tonu. Učenici koji su bili u poseti su bili zadovoljni organizacijom i obilaskom koji je proširio spektar škola koje dolaze u obzir za upis.


U okviru programa PO, oblast gostovanje eksperata, u sredu 26.2.2014. učenice 7. razreda naše škole u pratnji pedagoga prisustvovale su akciji učenika OŠ „Starina Novak“ . Tema tribine je bila: Naša svest o zdravlju tinejdžera. Gosti su bili prof. dr Mima Fazlagić, ginekolog, dr sc med Milan Bjekić, dermatovenerolog i Sandra Kovačić, organizator dobrotvornih akcija pri Fondu B92. Prisutni su imali mogućnost da saznaju više o temama reproduktivnog zdravlja, anoreksije, bulimije, načinima zaštite, dobrotvornim akcijama kao i i izazovima njihovih zanimanja. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa zanimanjima lekara različitih specijalizacija, njihovim profesionalnim putem i iskustvima u toku sticanja obrazovanja. Gostujući eksperti su naglasili da je budućnost nauke u rukama njihovih generacija, a učenici su bili zaintrigirani temama o matičnim ćelijama i bioinženjeringu. Saznali su i kako nezavisno od godina i obrazovanja već sada mogu pomoći bolesnima i ugroženima, uključiti se u rad humanitarnih fondova i organizacija i kroz taj vid aktivnosti učiniti mnogo i na ličnom planu, oplemeniti život i otvoriti mnoge mogućnosti na profesionalnom planu.
Po reakcijama prisutnih učenika može se zaključiti da je tema interesantna i da nikog nije ostavila ravnodušnim.
Učenici su o svim korisnim informacijama obavestiti svoje drugove u okviru odeljenskih tribina i na časovima odeljenskog starešine.

2020 Copyright ОШ Ослободиоци Београда Rights Reserved