foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Погледајте детаљне информације о сигурању ученика. Линк се налази у главном менију

ОШ "Ослободиоци Београда"

Ostrvo koje raste - Grenland

Iako je star 2,5 miliona godina, Grenland se tek od nedavno našao u središtu međunarodne političke i akademske pažnje. Razlog za to jesu pre svega klimatske promene, odnosno posledice do kojih su iste dovele.

Zbog globalnog zagrevanja led na Grenlandu  se godišnje topi daleko brže nego što je to godišnje bilo uobičajeno, ovo ostrvo sve više dobija na visini.

Na prvi pogled zvuči možda nelogično, ali je u pitanju sasvim normalna prirodna pojava: da bi se uspostavila ravnoteža između susednih blokova kore, gubitkom glečera gubi se i težina Grenlanda,  pa ostrvo polako izranja u odnosu na okolno područje.

Težnja ovakvoj ravnoteži može se pratiti na primer i u Skandinaviji koja je za vreme ledenog doba pre 10.000 godina bila zatrpana težinom leda, a otapanjem istog godišnje dobija na visini. Zabeležen je rast od već 300m, a u samom centru Skandinavije iznosi i dalje 9mm godišnje.

 

Međutim, u slučaju Grenlanda, ubrzano topljenje leda izaziva i ubrzano dobijanje na visini, čak do 20mm tople 2010. godine, umesto uobičajenih 10-15mm u godinu dana. Period topljenja leda se na Grenlandu te godine mestimično produžio i do 50 dana više nego uobičajno, što je izazvao topljenje i  dodatnih 100 milijardi tona leda. Stručnjaci polaze od toga da će dobijena visina do 2025. godine iznositi do 50mm godišnje, ako otopljenje bude išlo dosadašnjim tokom.

Takođe, stručnjaci smatraju da će do promena u nadmorskoj visini doći i u regionu, ponovo kao posedica uspostavljanja pomenute ravnoteže. Kao primer su naveli područje Baltičkog mora gde se upravo Skandinavija uzdiže, a baltičko i nemačko primorje spuštaju.

 

 

 

2021 Copyright ОШ Ослободиоци Београда Rights Reserved