foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Погледајте детаљне информације о сигурању ученика. Линк се налази у главном менију

ОШ "Ослободиоци Београда"

 *Pandorina kutija*

*Kad je Prometej ukrao bogovima vatru i podario je ljudima,naučivši ih predhodno raznim veštinama i umećima da bi sretnije ziveli rasrđeni gromovnik Zevs naredi da se  na ljude sruče razne nevolje.Učinio je to na nacin dostojan božanske lukavosti .Naložio je svome sinu,bogu vatre,velkom kovaču i umetniku Hefestu da od zemlje i vode stvori biće koje će imati ljudski izgled i snagu,a glas i pogled sličan bogovima.Hefest ispuni ocev nalog i stvori devojku ,koju Atena Palada zaodene u prekrasne u haljine ,hore(božanska bića koja upravljaju smenom godišnjih doba) ovenčaju je svežim poljskim cvećem,Afrodita joj podari neodoljivu lepotu,a glasonoša bogova Hermes lukavosti i dovitljiv um.Dodaše joj ime Pandora ,što znači“od svih obdarena”.Tako je,kaže legenda,stvorena prva žena.Prelepu i zanosnu Pandoru Hermes je spustio na Zemlju i odveo je mladom Epimeteju,Prometejovom bratu ,da mu je preda zajedno sa zlatom ukrašenom kutijom kao Zevsov dar.Iako ga je Prometej jos ranije savetovao da nipsto ne prima darove od bogova,a on to čvrsto obećao ,videvši prekrasnu  Pandoru i zlatnu kutiju (vrč) u njenim rukama , Epimetej nije mogao odoleti iskušenju.Primio je Zevsov dar , a s njim i veliku nesreću-za sebe i za ceo ljudski rod.Kad je Pandora otvorila zlatnu posudu da znatižljenom i nestrpljivom Epimeteju pokaže božanske darove ,iz nje je izletelo mnoštvo zla i nesreća,razmilevši se munjevitom brzinom po celom svetu.Zavist,mržnja,bolesti,smrt i druge nevolje napadaše ljude, koji su dotad živeli sretno.Na dnu posude ostala je zatvorena samo slepa nada. Jedino ona nije mogla izaći jer je, na znak gromovnika, Pandora brzo zatvorila poklopac. tako je jedino dobro, nada, ostalo zatvoreno i nedostupno ljudima. Strašnije kazne za ljudski rod Zevs nije mogao smisliti. Zbog svoje uloge u Zevsovoj osveti ljudima Pandora je kasnije postala simbol nesrece uopšte, a izraz „Pandorina kutija“ upotrebljava se danas kao slikovit naziv za „izvor svakog zla“ ili „dar koji uzrokuje nevolje i svadje“. Izgleda da Zevsova strašna kazna prati i današnji svet, pun nesloge, mržnje, zavisti, zavade, ratova, zagadjenosti zemlje vode i vazduha, novih bolesti i drugih silnih nevolja. Kao da sva zla koja su izašla iz Pandorine kutije i danas caruju medju ljudima. Hoće li se ponovo pojaviti veliki Prometej da svojom plemenitom buktinjom uništi sve nevolje i spasi ljudski rod od davne kazne koju su nam izrekli zli Bogovi.*

 

 

*Neverni Toma*

*Na svetu ima dosta “nevernih Toma”, tj. onih koji nisu skloni da poveruju tuđim rečima dok se i sami ne uvere u njihovu istinitost. Oni dakle sumnjaju u sve što nije dostupno njihovom vlastitom iskustvu. Ima i onih koji su preterano sumnjičcavi, koji ne veruju ni u sta i teško prihvataju čak i sasvim uverljive dokaze za neku tvrdnju. Takvi se rođeni sumnjicavci takođe nazivaju “nevernim Tomama”. Prema tome izraz neverni Toma u našem jeziku označava dvoje:

1. čoveka koji veruje samo svojim rečima tj. samo onome sto sam može videti, cuti ili opipati, koji dakle sve proverava i nista ne prihvata unapred bez valjanih dokaza 

2. čoveka koji je nepopravljivi sumnjičavac, koji ne veruje ni u sta. U onom pravom smislu neverne Tome su filozofi, pa i svi istinski istraživači. 

Pošto je “sumnja vrlina razuma”, svako kome je stalo do istine, mora da sumnja da bi uopšte mogao misliti i dublje pronicati u tajne svata u kome živimo. Tako je jedan naš poznati kritičar, Dragan M. Jeremić, objavio (1965) knjigu “Prsti nevernog Tome”, koja je već samim svojim naslovom upuđuje na kriticarev stav prema onome što piše, tj. delima savremenih jugoslovenskih književnika. Zašto baš “prsti”, videćemo kasnije. U drugom smislu ovaj izraz, neverni Toma, ukazuje na negativnu osobinu onih koji su preterano sumnjićavi. Takav njihov odnos prema svetu dovodi do negiranja svega postojećceg, pa i mogućnosti bilo kokve spoznaje i napretka. Primera koji potvrđuju prvo ili drugo znacenje izraza ima dosta u našoj dnevnoj štampi, literature ili u svakodnevnom govoru, tako da ih nije potrebno ni navoditi. Biće, u svakom slučaju, zanimljivije da kažemo koju reč o tome kako je uopste nastao taj izraz i ko je bio taj Toma čije je ime postalo simbol ljudske sumnjičavosti. Prvi i pravi neverni Toma bio je Toma aposto, jedan od dvanaestorice Hristovih ucenika i verovesnka hrišćanstva. Atribut “neverni” stekao je zato što jedini nije verovao da je Gospod Hristos vaskrsao. Zbog ovog događaja izraz “neverni Toma” zadržao se u jeziku vekovima i danas. Na kraju izraz neverni Toma upotrebljava se i u nešto ismenjenom obliku kao “neverovni Toma” Ovo je zato da bi se izbegla dvoličnost: da se ne bi pomislilo kako je reč o onome “koji nije veran, okji ne drži zadatu reč”. 

 

2021 Copyright ОШ Ослободиоци Београда Rights Reserved