foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
ПОДЕЛА ПОРУЧЕНИХ И ПЛАЋЕНИХ УЏБЕНИКА У ПРЕТПЛАТИ (ШКОЛСКИ СЕРВИС ГАЈИЋ ДОО) ОД III ДО VIII РАЗРЕДА БИЋЕ ОРГАНИЗОВАНА У ФИСКУЛТУРНОЈ САЛИ ОШ "ОСЛОБОДИОЦИ БЕОГРАДА" У ПОНЕДЕЉАК И УТОРАК (30. 08 и 31. 08. 2021.) У ПЕРИОДУ ОД 10.00 ДО 13.00 ЧАСОВА

ОШ "Ослободиоци Београда"

Zajednička aktivnost PO timova na nivou opštine je održana  6.12 .2013. u OŠ „Starina Novak“ . Tema je bila predstavljanje PO kutka u školi, što je ostvareno uz pomoć učenika koji su komentarisali prezentaciju i govorili o ulozi i značaju PO kutka.

U okviru rada ekološke sekcije škole i potpunije saradnje sa roditeljima pokrenut je ekološko-kreativni  projekat „Magični metlari“ . Roditelj , čija deca su učenici 5. i 7. razreda naše škole, član je tima koji se bavi  kreativnim interaktivnim radionicama. Jedna od takvih radionica je realizovana kao interaktivna muzička predstava sa ekološkom tematikom   „Ko prlja, nadrlja“. Predstava je izvedena u holu škole 6.12.2013. za učenike četvrtih razreda i 2-3.
U idućem polugodištu će se realizovati i radionice za starije razrede. Na njima će učenici pisati ekološke poruke, davati predloge za dizjan kanti za djubre i sl.

Preuzmite "Vodič za osnovce" - vodič za izbor zanimanja

 

Projekat profesionalna orijentacija na prelazu u srednju školu

    Ove školske godine započeta je realizacija projekta Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu. Učenici, nastavnici, članovi Saveta roditelja i Školskog odbora upoznati su sa Planom implementacije programa PO za školsku 2012/13. koji će biti usvojen kao Aneks Godišnjeg plana rada škole. Svi akteri su upoznati sa petofaznim modelom profesionalne orijentacije - kroz pet koraka do donošenja odluke: samospoznaja, informisanje o zanimanjima, mogućnosti školovanja, realni susreti, odluka o izboru zanimanja.
Školski Tim za profesionalnu orijentaciju čine Snežana Milin, odeljenski strešina sedmog razreda, profesor srpskog jezika i književnosti, Jelena Šipka, pedagog i Sonja Mandić, psiholog – koordinator Tima.
Cilj programa je osposobiti učenike, nakon pređenih koraka i stečenog iskustva (realizovanih radionica), za donošenje promišljene, realne i pravilne odluke o izboru srednje škole.
Programom je predviđeno 19 radionica za učenike 7. i 25 radionica za učenike 8. razreda.
Radionice će se realizovati na časovima odeljenskog starešine, integrisano u okviru predmeta: srpski jezik, likovno, tehničko i informatičko obrazovaenje, kao i u okviru izbornih predmeta informatika i računarstvo i građansko vaspitanje.
Pored članova Tima za PO, radionice će realizovati predmetni nastavnici i odeljenske strešine.
Programom će biti obuhvaćeni svi učenici 8. razreda i odeljenje 7/1.

RADIONICE ZA 7. RAZRED

RADIONICE ZA 8. RAZRED

Plan implementacije programa profesionalne orijentacije

Pogledajte prezentaciju učenika naše škole o Pravno poslovnoj školi koja je predstavljena u okviru zajedničke aktivnosti u osnovnoj školi Starina Novak 31.01.2013.

pogledajte prezentaciju ovde


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U četvrtak 14.3.2013. grupa učenikaiz 7/1,8/1 i 8/3 u okviru realnih susreta obavila je posetu RTSu . Vodič nam je bila voditelj i  novinar u dopisničkoj agenciji,  Dragana Anastasijević, koja nas je upoznala sa organizacijom rada , provela kroz prostorije i objasnila lepote i teskoće novinarskog posla. Učenici su obišli tonski studio, desk- centralnu redakciju informativnog programa, redakciju internet sajta, Jutarnjeg i Beogradskog programa, „srce televizije“- mesto odakle se emituju i gde se primaju svi signali.

Učenici su naučili da su za ovu vrstu posla moguća sledeća zanimanja: reditelji, producenti, kamermani, montažeri, novinari, tehničari, električari, šminkeri, kostimografi, stilisti, garderoberi...Što se tiče škola koje je potrebno završiti da bi se dobilo radno mesto u medijima saznali smo da konkurišu: srednje tehničke škole, Tekstilna, Škola za negu lepote, a kasnije Fakultet dramskih umetnosti, Političkih nauka, Pravni fakultet, Filološki i Filozofski...

Najzanimljiviji momenat je bio uvođenje učenika u glavni studio informativnog programa gde su se učenici bar na trenutak osetili kao „medijske zvezde“.

 

Упознајте Радио-телевизију Србије

Радиодифузна установа Радио-телевизија Србије има задатак да информише, образује и забави, али представља и институцију која има посебну улогу у друштвеном, културном и политичком животу Србије.

Са својих шест програма - четири радијска и два телевизијска - сателитским програмом, разгранатом мрежом дописништава, телетекстом и интернет издањем, музичком продукцијом (народним, забавним, џез, симфонијским оркестром и хоровима и дечијим хором Колибри), продукцијом носача звука (ПГП), издавачком делатношћу, истраживачком службом и документационим центром, РТС је израстао у значајну установу српске културе.

РТС је чланица Европске радиодифузнe уније (EuropeanBroadcastingUnion), која окупља 74 ТВ и радио станице из 56 европских држава.

 


     U  okviru  profesionlane orijentacije organizovana je poseta  Šestoj beogradskoj gimnaziji.  Smeštena u lepom delu Zvezdare, preko puta Zvezdara teatra i Građevinsko-tehničke škole, pored malog parka, nalazi se ovo zdanje gimnazije izgrađeno još 1933. godine . U  vreme izgrađivanja Srbije i Beograda ta Muška gimnazija  je bila jedna od najlepših građevina. Veliki broj  poznatih ličnosti je završio ovu školu: Patrijarh Pavle, Ivan Bekjarev, Danka Novović, Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić,Dejan Cukić... Dejan Cukić je sa djacima i tvorac himne škole čiji refren glasi :“ Mi volimo Šestu, Šesta voli nas...“  
Upoznavanje sa školom su organizovali članovi Učeničkog parlamenta. Oni su i vodili jednočasovni  program koji je bio organizovan kao kratko upoznavanje sa istorijom škole , organizacijom nastave, a sve je bilo prikazano u velikoj i lepoj svečanoj sali. Tu smo saznali o postojanju prirodnog i društvenog smera, predmetima koji se gube/dobijaju , o sekcijama i vannastavnim aktivnostima (hor, dramska, literarna sekcija, školske novine, IT sekcija, UNESCO klub, likovna i ekološka sekcija..). Škola je poznata i po priredbama , učešću na Zvezdarijadi, organizaciji „jezičkog koktela“-mogućnost  besplatnog učenja stranih jezika  čiji su predavači sa Filološkog fakulteta.  Fakultativni su i časovi kineskog jezika. Pored ekskurzija organizuju se i jednodnevni izleti . Da bismo stekli utisak o prostoru škole u sali je bio prikazan i film o skoli koji su snimili ucenici , a koji je dao zanimljivu perspektivu i djacki dozivljaj terena. Potom su nas pojedini ucenici-vodici sproveli kroz školu i pokazali neke kabinete. Kabinet biologije je jedan od najopremljenijih, a nov namestaj i okrecene ucionice kao i prisustvo tehničkih uredjaja ostavljaju pozitivan utisak opremljene škole.  Prazni i ne bas oplemenjeni hodnici više podsećaju na visokoškolske ustanove, a dvorište iako je betonsko i ogradjeno školom ima lep pogled na Zvezdaru.
Stiče se utisak iz komentara učenika da je škola zahtevna, doduše kao i svaka gimnazija, ali da se dobrom organizacijom sve može postići. Nastavno osoblje ima razumevanja za učenike koji se bave i drugim aktivnostima, pre svega profesionalno,  i izlaze u susret učenicima što se tiče odsustvovanja, pravdanja časova i sl. Dobra stvar u vezi sa školom je i što u okolini ima veliki izbor i pekara i prodavnica slatkiša, sendvičara, tako da djaci sigurno nikad neće biti gladni- komentarišu djaci domaćini i završavaju priču o svojoj školi u veselom tonu. Učenici koji su bili u poseti su bili zadovoljni organizacijom i obilaskom koji je proširio spektar škola koje dolaze u obzir za upis.


U okviru programa PO, oblast gostovanje eksperata, u sredu 26.2.2014. učenice 7. razreda naše škole u pratnji pedagoga prisustvovale su akciji učenika OŠ „Starina Novak“ . Tema tribine je bila: Naša svest o zdravlju tinejdžera. Gosti su bili prof. dr Mima Fazlagić, ginekolog, dr sc med Milan Bjekić, dermatovenerolog i Sandra Kovačić, organizator dobrotvornih akcija pri Fondu B92. Prisutni su imali mogućnost da saznaju više o temama reproduktivnog zdravlja, anoreksije, bulimije, načinima zaštite, dobrotvornim akcijama kao i i izazovima njihovih zanimanja. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa zanimanjima lekara različitih specijalizacija, njihovim profesionalnim putem i iskustvima u toku sticanja obrazovanja. Gostujući eksperti su naglasili da je budućnost nauke u rukama njihovih generacija, a učenici su bili zaintrigirani temama o matičnim ćelijama i bioinženjeringu. Saznali su i kako nezavisno od godina i obrazovanja već sada mogu pomoći bolesnima i ugroženima, uključiti se u rad humanitarnih fondova i organizacija i kroz taj vid aktivnosti učiniti mnogo i na ličnom planu, oplemeniti život i otvoriti mnoge mogućnosti na profesionalnom planu.
Po reakcijama prisutnih učenika može se zaključiti da je tema interesantna i da nikog nije ostavila ravnodušnim.
Učenici su o svim korisnim informacijama obavestiti svoje drugove u okviru odeljenskih tribina i na časovima odeljenskog starešine.

 Projekat "Reci DA budućnosti, reci NE drogama" koji sprovodi Udruženje građana "Kula",prisutan je  u našoj školi od prošle godine.Specifični ciljevi projekta su:

 1. Aktiviranje mladih u promovisanju i podizanju svesti o šteti prouzrokovanoj zloupotrebom droge
 2.Promovisanje Nacionalne strategije za borbu protiv droga kod najmlađe populacije i Nacionalne strategije za razvoj zdravlja mladih
 3.Širenje tačnih i preciznih informacija o rizicima i posledicama korišćenja narkotika
 4.Zagovaranje i unapređivanje zdravog života
 5.Formiranje grupe mladih edukatora i razvoj vršnjačke edukacije


 Posle ispunjavanja upitnika o toj temi,učenici završnih razreda (7. i 8.), učestvovali su u radionicama,predavanjima i treninzima. Našim učenicima 8. razreda su mladi edukatori učenici Pete beogradske gimnazije, a podršku daje i Kancelarija za mlade Opštine.

 Održana je radionica i razgovor sa istaknutim umetnicama, slikarkom Biljanom Cincarević i glumicom Danijelom Vraneš.Planiraju se i posete poznatih sportista i javnih radnika ,kao i lekara ,kako bi se problem osvetlio sa svih strana i što više promovisao stav ZDRAVOG ŽIVOTA.
 O daljim aktivnostima,vezanim za ovaj projekat ćemo vas periodično obaveštavati.

OŠ “Oslobodioci Beograda” je, kao jedna od 60 najboljih škola u Srbiji, izabrana da učestvuje u istraživanju koje realizuje saradnik Instituta za pedagoška istraživanja iz Beograda. Ovo mikroetnografsko istraživanje sprovodi se u okviru dva projekta Instituta koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Predviđeno je da istraživanje traje od septembra 2012. do februara 2013. godine, uz učešće stručnih saradnika škole, manjeg broja nastavnika predmetne nastave i učenika dva izabrana odeljenja.
 Budući da je prva faza ovog istraživanja završena veoma uspešno, predviđeno je da OŠ “Oslobodioci Beograda” i Institut za pedagoška istraživanja uspostave intenzivniju saradnju, otvarajući prostor za nove istraživačke inicijative i buduće zajedničke projekte.

2021 Copyright ОШ Ослободиоци Београда Rights Reserved