foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА Наставничко веће покренуло је хуманитарну акцију 'Помоћ другу'. Погледајте детаље у секцији - Новости. Фотографије погледајте у Галерији.

ОШ "Ослободиоци Београда"

Ove godine proslava Sv.Save je bila posvećena plejadi velikana koji su svojim delom i postignućima pokazali da su pravi sledbenici Sv.Save, a koji su prošle godine napustili kulturnu i akademsku scenu.
SRPSKI PESNICI DVADESETOG VEKA PRIZIVAJU SAVIN DUH

Опширније...

План посете родитеља :

* за фебруар – у недељи од 23. до 27. 02. 2015.
   непарна (црвена), пре подне – 1-3; 3-1,2,3; 5-1,2,3; 7-1,2,3
   парна (плава), после подне –  2-1; 4-1,2,3; 6-1,2; 8-1,2,3
 * за март – у недељи од 02. до 06. 03. 2015.
   парна (плава), пре подне – 2-1; 4-1,2,3; 6-1,2; 8-1,2,3
   непарна (црвена), после подне – 1-3; 3-1,2,3; 5-1,2,3; 7-1,2,3

Распоред за млађе разреде

Распоред за старије разреде

Svetosavski turnir u ubrzanom šahu koji je održan 7. februara u Ustanovi kulture Palilula, izazvao je veliko interesovanje najmlađih ljubitelja igre na 64 polja. Veštinu i šahovsko znanje prikazalo je više od 100 devojčica i dečaka iz svih palilulskih osnovnih škola, kao i desetak osnovaca iz drugih delova grada.

U izuzetno jakoj konkurenciji, naša učenica Andrea Pelesić osvojila je 2. mesto, čestitamo!

Detaljnije pogledajte na http://www.zvonce.spc.rs/?p=6155

План посете родитеља :
* за новембар – у недељи од 24. до 28. 11. 2014.
парна (плава), пре подне – 2-1; 4-1,2,3; 6-1,2; 8-1,2,3                                                           
 непарна (црвена), после подне – 1-3; 3-1,2,3; 5-1,2,3; 7-1,2,3
* за децембар – у недељи од 01. до 05. 12. 2014.
 непарна (црвена), пре подне –  1-3; 3-1,2,3; 5-1,2,3; 7-1,2,3
 парна (плава), после подне – 2-1; 4-1,2,3; 6-1,2; 8-1,2,3

Распоред за млађе разреде

Распоред за старије разреде

To što sam ja rođena kao ljubiteljka knjiga ne znači da moje dete voli da čita. Na žalost.
 
Još od sasvim ranog detinjstva volela sam sve što se nalazilo unutar korica knjiga, prvo slike u slikovnicama a sada reči. Nebrojene sate sam provela čitajući u krevetu, sobi, na terasi, na moru, na zimovanju, ispod drveta, bilo gde. Kada bismo putovali nekuda mama me je uvek grdila da propuštam pejzaže i panorame gradova čitajući knjigu i ne gledajući kroz prozor automobila.
Kada sam dobila sina, shvatila sam da, na žalost, ljubav prema knjizi nije nasledna. To je bio razlog zbog kog sam se zainteresovala za temu – kako privoleti decu knjizi. Ali da ta ljubav bude iskrena. Ovo su saveti koje sam dobila:
“Za početak“, rekla mi je Hajdi Pauel, menadžer dečijeg odeljenja vašingtonske knjižare Politika i proza „morate prestati da navaljujete. Samo zato što su pročitali knjigu veličine jednog poglavlja, ne znači da su spremni da čitaju knjigu sa poglavljima. Ne očekujte previše. Čitanje nije trka. Ako insistirate, možete stvoriti otpor prema čitanju ili ih ubrzati tako da ne razumeju radnju knjige, a ako ne razumeju, onda to ne mogu ni voleti.“
„Deci ne gurajte im pod nos vaše omiljene knjige iz detinjstva. Vaši ukusi se vrlo retko poklapaju.“
„Sigurno da želite da kad čitaju, budu emotivno spremni za tu radnju. I to je vrlo bitna stvar,“ savetuje Meri Alis Gerber, knjižarka. „Imali smo recimo pomamu za jednom tinejdžerskom knjigom ali smo uspevali da mlađoj deci umesto nje preporučimo nešto slično od istog autora, što je bilo odgovarajuće za njihove godine. Oni su je želeli samo zato što su njihovi stariji drugovi, braća i sestre bili oduševljeni njom. Ali ona nije bila za njihov uzrast.“
„Kada ulazite u knjižaru ili biblioteku, pustite njih da vas vode. Nemojte vi biti glavni. Neka sami izaberu. Jer ako čitaju ono što vole, onda će voleti i da čitaju.“
Deci ne gurajte im pod nos vaše omiljene knjige iz detinjstva. Vaši ukusi se vrlo retko poklapaju. Hajdi Pauel savetuje da se mame odupru nagonu da deci biraju i serviraju knjige po svom izboru.
„Ne čekajte da oni legnu u krevet i zaspe pa da vi uzmete knjigu u ruke. Čitajte tako da oni to vide.“
Kristin Rigen, učiteljica, naglašava važnost osećaja zajedništva: „Potrudite da vas vide kako i vi čitate.Tako ćete im biti svetli uzor. Možda će vas pitati i šta vi čitate, ali im recite samo onaj prikladan i lep deo vaše knjige.“ I Barbara Stripling, predsednica Američkog udruženja bibliotekara slaže se sa zapažanjem Rigenove: “Ne čekajte da oni legnu u krevet i zaspe pa da vi uzmete knjigu u ruke. Čitajte tako da oni to vide. I razgovarajte sa njima o tome šta im se dopalo ili nije u njihovoj knjizi. Oni vole kad dele svoja zadovoljstva sa odraslima. Kada su zajedno u tome.“
Mo Vilijems preporučuje da se sasvim maloj deci knjige čitaju kao dramatizacija, sa promenom glasova i intonacije. Smatra da je to dobar početak za buduće ljubitelje knjiga.
Zapažanja svih upućenih u dečiju literaturu su vrlo slična. I svi se slažu da se ljubav prema knjizi izgrađuje od malih nogu. Za stariju decu srednja škola je prekretnica. Tada se susreću sa dopadljivim knjigama kao što su „Ubiti pticu rugalicu“ ili „Džejn Ejr“. Zaista nijedna generacija dece nije imala izbor kao što je to sada slučaj sa tinejdžerskom i mladalačkom literaturom. Sada postoji širok i sjajan spektar knjiga, samo treba naći pravu knjigu za pravo dete. Knjigu koja će ga podstaći i uvesti u svet književnosti.
 
Piše: Ejmi Džojs

Ako dete samo čita, a pri tome ne vežba i ne primenjuje to znanje, ono će brzo nestati. Zato treba da pravi beleške. Jedno od pravila uspešnog učenja glasi: „Ne okreći stranicu, a da nista ne pribeležiš“.
„Izgleda bezopasno, ali verujte mi, uopšte nije. Novi nastavnici, kabineti… Više nije kao kod učiteljice.
Dobro sam se pripremio za taj sudbonosni dan. Naoružan olovkama, sveščicama i flomasterima, kao da krećem u rat. Zapravo to i jeste večiti rat koji učenici neprestano gube od škole. Neko i pobeđuje.
Sastao sam se sa društvom i krenuo ka kabinetu za srpski jezik. Tamo je bila naša razredna i trudila se da nam objasni sve što nam nije jasno. Sledećih dana smo se upoznavali sa nastavnicima. Neki su bili strogi, stari, mladi, blagi…E, nema više jedne učiteljice i jedne učionice! Neki nastavnici se nisu ni trudili da ti zapamte ime, nego su samo davali zadatke i pisali na tabli.
Jedno vreme sam se tako uplašio da sam hteo da se razbolim. Porazgovarao sam sa roditeljima i oni su mi rekli da je to samo jedna faza i da će to ubrzo proći. Bilo mi je lakše. Počeo sam više da učim i ostavljao sam dobre utiske na nastavnike. To je ključ uspeha u školi. Niko nije umro od vežbanja i učenja.  I ne treba se stideti da prihvatiš savet nastavnika ili roditelja.“
Vanja D. učenik petog razreda osnovne škole
Nas đak petak je zapazio da su viši razredni osnovne škole zahtevniji, da su  potrebne veštine adaptacije i socijalnog prilagođavanja, ali da su moguće i propratne prolazne pojave kod dece, tipa anksioznosti i psihosomatskih reakcija.  Zato ćemo odgovoriti na pitanje kako se uči uspešno?

 Potrebno je istaći dve važne stavke uspešnog učenja. To su cilj ili namera, i vežba.
Cilj učenja je bitan preduslov uspešnog učenja i pamćenja, jer bez njega učenje bi bilo svedeno na gledanje u knjigu ili domaći zadatak, kao i opušteno čitanje koje ne osigurava upamćivanje pročitanog. Aktivno učenje i uspešan rad se obezbeđuje:
§  Čitanjem naglas
§  Odgovaranjem na postavljena pitanja na kraju svake lekcije
§  Prepričavanjem drugima šta je naučeno
§  Redovnom izradom domaćih zadataka
§  Podvlačenjem i zapisivanjem važnih načela
§  Pravljenjem beležaka
Ako dete samo čita, a pri tome ne vežba i ne primenjuje to znanje, ono će brzo nestati. Zato treba da pravi beleške. Jedno od pravila uspešnog učenja  glasi: „Ne okreći stranicu, a da nista ne pribeležiš“.

Pravljenje beleški ima nekoliko predosti:
§  Beleške postaju izvor motivacije, jer su one konkretan proizvod koji detetu pruža osećanje da je nešto postiglo
§  One su proizvod koji roditelji mogu da podstiču, pregledaju i prate napredak
§  Najvažnija prednost jeste što zabeleške pružaju uvid u napredak koji učeniku omogućava da nastavi gde je stao. Bez navike beleženja većina đaka će početi tamo gde je i ranije započela učenje. Sa zabeleškama znamo gde smo stali i možemo da nastavimo s novim gradivom.
§  Kada dođe vreme za ponavljanje, gradivo je sažeto u beleške, memo-kartice, tabelice i podsetnike koji su garancija da će ono što je važno biti upamćeno. Zato je učenje ozbiljan rad.

Kada se približi vreme kontrolnog ili pismenog zadatka ili ispitivanja, dete koje ima naviku beleženja će moći da ponavljagradivo iz sopstvenih sažetaka. Uspeh je zagaranovan!
Ukoliko vas đak strahuje od testa, neka sastavi uz vašu pomoć sopstvenu verziju koja bi bila što sličnija pravoj verziji.  Ukoliko se radi o testu sa više ponuđenih opcija, dete treba da pažljivo pročita i eliminiše opcije. Odbacivanjem loših opcija usmerava se na dobre i time povećava šanse da uoči minimalne razlike u odgovorima.
Važan je i detetov odnos prema nastavniku. Dobar odnos popravlja aktivno učenje, a to će popraviti i ocene! Učenik utiče na nastavnikov stav, kao i obrnuto. Ako može da bira, bilo bi dobro da sedi što bliže tabli i da gleda nastavnika u oči tokom predavanja, što predstavlja veštinu aktivnog slušanja.  Pored toga, da bi slušanje bilo aktivno, potrebno je:

§  Potpuno usredsrediti pažnju na nastavnika
§  Dati do znanja nastavniku da je dete razumelo o čemu on govori
§  Postaviti adekvatna pitanja ukoliko je bilo nejasnoća.

Postoji i iskustveno učenje.
„Iskustvo nije ono što nam se dogodilo, već ono sta uradimo sa tim što nam se dogodilo“. Zašto je učenje kroz iskustvo (aktivnost) tako važno?
Zato što zadržavamo:
§  10% onoga što čujemo
§  15% onoga što vidimo
§  20% onoga što čujemo i vidimo
§  40% onoga što prodiskutujemo
§  80% onoga što iskusimo direktno, i
§  90% onoga što želimo da naučimo druge.
Pokažite interesovanje za školu i ukažite gde se ta znanja mogu primeniti. Razgovori roditelja i deteta veoma su korisni.  Povežite gradivo sa primenom u svakodnevnom životu.
Pomozite svom detetu da stekne prednost time što ćete mu pokazati kako se aktivno uči. Prednost koju će osetiti od aktivnog učenja odraziće se na pozitivnu samopercepciju i samopoštovanje, samopouzdanje, dobro pozicioniranje među vršnjacima i dobar odnos sa nastavnicima.
 

U četvrtak 16.10.2014. u OŠ "Oslobodioci Beograda" neće biti organizovana nastava. Organizovaće se zbrinjavanje učenika koji pohađaju celodnevnu nastavu od 08:00 do 16:00 časova. Izgubljeni časovi biće nadoknađeni o čemu će učenici biti naknadno obavešteni.

 

Распоред часова за прва два радна да преyзмите овде

ПАРНА  (ПЛАВА)  СМЕНА  ПРЕ  ПОДНЕ                          (почетак у 8.00 часова)

2-3
4-1, 4-2, 4-3
6-1, 6-2
8-1, 8-2, 8-3

НЕПАРНА  (ЦРВЕНА)  СМЕНА  ПОСЛЕ  ПОДНЕ             (почетак у 14.00 часова)

1-3
3-1, 3-2, 3-3
5-1, 5-2, 5-3
7-1, 7-2, 7-3

ЦЕЛОДНЕВНА НАСТАВА

1-1, 1-2
2-1, 2-2

2020 Copyright ОШ Ослободиоци Београда Rights Reserved